środa, 22 listopada 2017

PIECZONE KULECZKI MIĘSNE W SEZAMIE


SKŁADNIKI:
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • żółtko
  • 1 łyżeczka oleju rzekapowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • przyprawy: 1 łyżeczka mielonego imbiru, szczypta chilli, sól, pieprz

  • do obtoczenia: wymieszane ziarna białego i czarnego sezamu

PRZYGOTOWANIE:
  1. Mięso, olej, bułkę tartą, czosnek i przyprawy przekładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy i ugniatamy.
  2. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i każdą obtaczamy w mieszance białego i czarnego sezamu.
  3. Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 25-30 minut w 180 st.C.
  4. Kuleczki podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie chiński makaron z warzywami :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz