SKŁADNIKI:
chiński makaron (czas przygotowania 20 minut)
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- pół brokuła
- przyprawy: 2 łyżeczki sosu sojowego, łyżka sosu rybnego, łyżka sosu ostrygowego, łyżeczka mielonego imbiru, pół łyżeczki cukru trzcinowego, pieprz
- 150g makaronu ryżowego
pieczone kuleczki mięsne w sezamie (czas przygotowania z pieczeniem 40 min)
- 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka oleju rzekapowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 posiekany ząbek czosnku
- przyprawy: 1 łyżeczka mielonego imbiru, szczypta chilli, sól, pieprz
- do obtoczenia: wymieszane ziarna białego i czarnego sezamu
PRZYGOTOWANIE:
chiński makaron (czas przygotowania 15 minut)
- Makaron zalewamy wrzątkiem, mieszamy i po 5 minutach odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok.
- Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, brokuła dzielimy na różyczki.
- Brokuł gotujemy 5 minut w wrzątku z dodatkiem łyżeczki soli i cukru, odcedzamy.
- Na patelni podsmażamy cebulę z papryką, dodajemy brokuła i przyprawy. Podsmażamy razem 5 minut.
- Dodajmy makaron ryżowy i przekładamy na talerze.
pieczone kuleczki mięsne w sezamie
- Mięso, olej, bułkę tartą, czosnek i przyprawy przekładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy i ugniatamy.
- Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i każdą obtaczamy w mieszance białego i czarnego sezamu.
- Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 25-30 minut w 180 st.C.
- Kuleczki podajemy z chińskim makaronem z warzywami :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz