SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 2 dorady (umyte i wypatroszone)
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- przyprawy: pieprz, sól, ostra papryka
- pęczek świeżego koperku
dodatkowo:
- 5 ziemniaków (+przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, ostra papryka + 2 łyżki oliwy)
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku 2 cm.
- Pokrojone wrzucamy do zimniej, osolonej wody i czekamy aż woda się zagotuje (wtedy od razu odcedzamy).
- Łączymy ziemniaczki z przyprawami i oliwą i układamy na środku blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Sok z cytryny łączymy z olejem rzepakowym, solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Powstałą mieszanką nacieramy dorady z zewnątrz, a do środka wkładamy kilka gałązek koperku.
- Dorady układamy obok ziemniaków na blaszce i pieczemy razem 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz