SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 6 kawałków kurczaka (udka, nóżki, skrzydełka)
- marynata do kurczaka: 1 łyżka oliwy, 3 łyżki ajvaru, czyli pikantnej pasty warzywna
- 300 g ciecierzycy w zalewie w słoiku
- 2-3 średniej wielkości marchewki
- marynata do warzyw: 3 łyżki ajvaru, 2 łyżki miodu (u mnie gryczany), łyżeczka ostrej papryki w proszku
PRZYGOTOWANIE:
- Kurczaka dokładnie nacieramy ajvarem i oliwą, odkładamy na bok na 15 minut.
- Marchew obieramy i kroimy w plasterki, ciecierzycę odsączamy z zalewy. Warzywa nacieramy mieszanką ajvaru, miodu i słodkiej papryki.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciecierzycę z marchewką i na wierzchu kurczaka. Pieczemy 40 minut w 180 st. C.
- Gotowego kurczaka z warzywami nakładamy na talerze i zjadamy. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz