poniedziałek, 2 października 2017

ZUPA PIECZARKOWA



SKŁADNIKI:
  • 500 g pieczarek
  • mała cebula
  • przyprawy do pieczarek: szczypta tymianku, papryka ostra, czosnek
  • 1 litr bulionu drobiowego (u mnie domowy rosół klik po przepis)
  • 100 g śmietany 18%
  • przyprawy do zupy: pół grzybowej kostki rosołowej, szczypta soli, pieprz
  • makaron nitki
  • odrobina posiekanego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE:
  1. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. 
  2. Cebulę siekamy i szklimy w średniej wielkości garnku. 
  3. Do cebuli dajemy pieczarki i dusimy razem pod przykryciem. Kiedy pieczarki puszczą wodę doprawiamy je podanymi przyprawami  i gotujemy do czasu wyparowania całego płynu.
  4. Pieczarki zalewamy bulionem i gotujemy wszystko razem przez 15 minut. 
  5. Zupę zabielamy śmietaną, posypujemy szczypiorkiem i podajemy z ulubionym makaronem.
Smacznego :) :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz