- 500 g pieczarek
- mała cebula
- przyprawy do pieczarek: szczypta tymianku, papryka ostra, czosnek
- 1 litr bulionu drobiowego (u mnie domowy rosół klik po przepis)
- 100 g śmietany 18%
- przyprawy do zupy: pół grzybowej kostki rosołowej, szczypta soli, pieprz
- makaron nitki
- odrobina posiekanego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE:
- Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
- Cebulę siekamy i szklimy w średniej wielkości garnku.
- Do cebuli dajemy pieczarki i dusimy razem pod przykryciem. Kiedy pieczarki puszczą wodę doprawiamy je podanymi przyprawami i gotujemy do czasu wyparowania całego płynu.
- Pieczarki zalewamy bulionem i gotujemy wszystko razem przez 15 minut.
- Zupę zabielamy śmietaną, posypujemy szczypiorkiem i podajemy z ulubionym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz