poniedziałek, 19 września 2016

KREM Z DYNI Z MLEKIEM KOKOSOWYM


SKŁADNIKI:
  • 1 kg dyni hokkaido
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, szczypta cynamonu
dodatkowo:
  • prażone pestki dyni 
pestki dyni podsmażamy ze szczyptą soli na patelni bez tłuszczu 

PRZYGOTOWANIE:
  1. Dynię obieramy, pozbawiamy miękkiego środka i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek kroimy w plasterki.
  2. Na patelni podsmażamy dynię (7-8 minut), następnie przekładamy ją do dużego garnka i zalewamy bulionem warzywnym
  3. Na tej samej patelni przez kilka minut podsmażamy czosnekchilliczerwoną cebulę. Przekładamy je do dyni.
  4. Całość gotujemy 25 minut, następnie dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy podanymi przyprawami i blendujemy.
  5. Krem z dyni podajemy posypany prażonymi pestkami dyni. Smacznego !! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz