SKŁADNIKI:
- 1 kg dyni hokkaido
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 200 ml mleka kokosowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- przyprawy: sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, szczypta cynamonu
dodatkowo:
- prażone pestki dyni
pestki dyni podsmażamy ze szczyptą soli na patelni bez tłuszczu
PRZYGOTOWANIE:
- Dynię obieramy, pozbawiamy miękkiego środka i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek kroimy w plasterki.
- Na patelni podsmażamy dynię (7-8 minut), następnie przekładamy ją do dużego garnka i zalewamy bulionem warzywnym.
- Na tej samej patelni przez kilka minut podsmażamy czosnek, chilli i czerwoną cebulę. Przekładamy je do dyni.
- Całość gotujemy 25 minut, następnie dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy podanymi przyprawami i blendujemy.
- Krem z dyni podajemy posypany prażonymi pestkami dyni. Smacznego !! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz