SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki ryżu do risott0
- 2 szklanki bulionu warzywnego (u mnie z kostki)
- małże wędzone (słoiczek 200g)
- 1 cebulka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 20 sztuk czarnych oliwek
- garść zielonej pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka ostra, papryka słodka
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowanie składników: cebulę kroimy w kostkę, czarne oliwki w plasterki, pietruszkę siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przez 3 minuty cebulkę.
- Dodajemy małże i pomidory z puszki.
- Małże i warzywa rozchylamy na bok patelni, wsypujemy ryż do risotto i smażamy kolejne 2 minuty. Mieszamy składniki.
- Zmniejszamy ogień i na patelnie wlewamy 0,5 szklanki bulionu. Gotujemy pod przykryciem, dość często mieszając. Powtarzamy czynność do czasu, kiedy ryż będzie miękki. Na końcu dodajemy czarne oliwki, doprawiamy, mieszamy i posypujemy posiekaną pietruszką.
Nie przepadam za małżami ale wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Ja też nie przepadam, ale wygląda nieźle :)
OdpowiedzUsuń