Przepis Roberta Burneiki :)
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- przyprawy do pulpecików: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- biała część pora
- 4 marchewki
- przyprawy do warzyw: sporo imbiru, ostra i słodka papryka, sól, pieprz.
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Masę dokładnie mieszamy i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w kostkę.
- Marchew z porem podsmażamy 3 minuty na rozgrzanej patelni, doprawiamy podanymi przyprawami do warzyw i zalewamy bulionem.
- Pulpeciki układamy w warzywach z wywarem i gotujemy 20 minut na małym ogniu Następnie odwracamy je na drugą stronę i gotujemy dodatkowe 10 minut.
- Warzywa z pulpecikami przekładamy na talerz i zjadamy. Smacznego :)
Pulpeciki jak malowane :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze zrobione. Jest baza warzywna, a ona dodaje bardzo duzo aromatu. jeszcze tylko pyreczki z koperkiem i hulaj dusza piekała nie ma :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia