środa, 11 maja 2016

WIEPRZOWE PULPECIKI Z MARCHEWKĄ, POREM I IMBIREM




Przepis Roberta Burneiki :)

SKŁADNIKI:
  • 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy do pulpecików: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • biała część pora
  • 4 marchewki
  • przyprawy do warzyw: sporo imbiru, ostra i słodka papryka, sól, pieprz.
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego

PRZYGOTOWANIE:
  1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Masę dokładnie mieszamy i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  2. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w kostkę.
  3. Marchew z porem podsmażamy 3 minuty na rozgrzanej patelni, doprawiamy podanymi przyprawami do warzyw i zalewamy bulionem.
  4. Pulpeciki układamy w warzywach z wywarem i gotujemy 20 minut na małym ogniu Następnie odwracamy je na drugą stronę i gotujemy dodatkowe 10 minut.
  5. Warzywa z pulpecikami przekładamy na talerz i zjadamy. Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Bardzo dobrze zrobione. Jest baza warzywna, a ona dodaje bardzo duzo aromatu. jeszcze tylko pyreczki z koperkiem i hulaj dusza piekała nie ma :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń