wtorek, 15 marca 2016

ŚNIADANIOWE PLACUSZKI Z SYROPEM KLONOWYM


SKŁADNIKI (na 20 placuszków):
  • 3 jajka (będziemy używać osobno białek i żółtek)
  • szczypta soli
  • 300 g kefiru
  • 5 łyżek mleka
  • 6-7 łyżek mąki
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • syrop klonowy

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  2. Łączymy żółtkakefir i mleko, następnie dodajemy miódmąkę  i proszek do pieczenia. Mieszamy.
  3. Do gotowej masy dodajemy delikatnie pianę z białek.
  4. Ciasto nakładamy na rozgrzaną patelnie (zwilżoną odrobiną oleju) i smażymy 2-3 minuty z każdej strony.
  5. Gotowe naleśniki układamy na talerzu w apetyczny stosik i polewamy syropem klonowym :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz