SKŁADNIKI (na 20 placuszków):
- 3 jajka (będziemy używać osobno białek i żółtek)
- szczypta soli
- 300 g kefiru
- 5 łyżek mleka
- 6-7 łyżek mąki
- 1 łyżka miodu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- syrop klonowy
PRZYGOTOWANIE:
- Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Łączymy żółtka, kefir i mleko, następnie dodajemy miód, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy.
- Do gotowej masy dodajemy delikatnie pianę z białek.
- Ciasto nakładamy na rozgrzaną patelnie (zwilżoną odrobiną oleju) i smażymy 2-3 minuty z każdej strony.
- Gotowe naleśniki układamy na talerzu w apetyczny stosik i polewamy syropem klonowym :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz