SKŁADNIKI:
- 400g polędwicy wieprzowej
- marynata do mięsa: łyżka oleju rzepakowego, sól, pieprz, wędzona papryka, czosnek granulowany, majeranek
- 250 g podgrzybków (u mnie podgrzybki mrożone w całości)
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- zielona pietruszka
dodatkowo:
- woreczek ugotowanej kaszy jaglanej
PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczka wieprzowa:
- Marynata do mięsa: łączymy olej rzepakowy, majeranek, wędzoną paprykę, czosnek, pieprz i szczyptę soli.
- Polędwiczkę kroimy na 6 kawałków, przekładamy do przygotowanej marynaty i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
- Polędwiczkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.
Sos grzybowy:
- Grzyby rozmrażamy. Większe kapelusze kroimy w dużą kostkę, mniejsze zostawiamy w całości.
- Cebulkę siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju rzepakowym.
- Dodajemy rozmrożone grzyby. Podsmażamy 10-15 minut.
- Dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz