wtorek, 23 marca 2021

ŻUREK

 SKŁADNIKI:

  • wędzony boczekwłoszczyzna, pół cebuli (wywar)
  • 2-3 ząbki czosnku (pokrojone w cienkie plasterki)
  • 2 łyżki majeranku
  • 300 ml żurku (u mnie butelka szklana żurku firmy krakus)
  • kiełbasa podsmażona w plasterkach z cebulką
  • 2 łyżki tartego chrzanu (ze słoika)
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól pieprz
dodatkowo:
  • jajko
  • cienkie białe kiełbaski

PRZYGOTOWANIE:
  1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę z cebulką.
  2. Przygotowujemy wywar na wędzonym boczku (około 1h).
  3. Dodajemy żurek, majeranek, czosnek. Gotujemy 10 minut.
  4. Dodajemy kiełbasę z cebulką, śmietanę i chrzan, gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Podajemy z połówkami jajka na twardo i białymi kiełbaskami. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz