wtorek, 23 marca 2021

KREM POMIDOROWO PAPRYKOWY

 


SKŁADNIKI:
  • 2 czerwone papryki
  • pomidorów (raczej małych)
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 ml bulionu warzywnego z kostki
  • przyprawy: sól, pieprz
dodatkowo:
  • oliwa zmiksowana z pietruszką
  • śmietana 18%

PRZYGOTOWANIE:
  1. Pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Paprykę i pomidory kroimy w kostkę, cebulę w piórka, czosnek w plasterki.
  2. W garnku na maśle z dodatkiem oleju rzepakowego podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy paprykę, pomidory i ocet balsamiczny i jabłkowy. Podsmażamy razem 10 minut. Dodajemy bulion i koncentrat pomidorowy i gotujemy razem jeszcze 20 minut.
  3. Czekamy aż składniki wystygną, następnie blendujemy całość i doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Zupę podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i oliwą pietruszkową. Smacznego !! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz