SKŁADNIKI:
- 2 czerwone papryki
- 8 pomidorów (raczej małych)
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300 ml bulionu warzywnego z kostki
- przyprawy: sól, pieprz
dodatkowo:
- oliwa zmiksowana z pietruszką
- śmietana 18%
PRZYGOTOWANIE:
- Pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Paprykę i pomidory kroimy w kostkę, cebulę w piórka, czosnek w plasterki.
- W garnku na maśle z dodatkiem oleju rzepakowego podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy paprykę, pomidory i ocet balsamiczny i jabłkowy. Podsmażamy razem 10 minut. Dodajemy bulion i koncentrat pomidorowy i gotujemy razem jeszcze 20 minut.
- Czekamy aż składniki wystygną, następnie blendujemy całość i doprawiamy solą i pieprzem.
- Zupę podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i oliwą pietruszkową. Smacznego !! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz