SKŁADNIKI:
- 2-3 jabłka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,75 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- opcjonalnie: szczypta cynamonu
- do posypania: cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
- Jabłka kroimy w centymetrowe plastry i wydrążamy środki.
- Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy cukier wanilinowy, cukier oraz sodę oczyszczoną, mieszamy.
- Dodajemy jajka i mleko, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy.
- Plastry jabłek zanurzamy w masie i smażymy na złoty kolor (około 3 minut z każdej strony).
- Placuszki posypujemy cukrem pudrem i zjadamy. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz