SKŁADNIKI:
gofry razowe:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 0,5 szklanki mąki razowej orkiszowej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
dodatkowo:
- syrop klonowy
- masło
- kiwi
PRZYGOTOWANIE:
- W średniej wielkości misce mieszamy jajka, mleko i olej.
- W dużej misce łączymy suche składniki (obydwie mąki, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól). W środku formujemy wgłębienie i dodajemy masę jajeczną. Wszystko razem dokładnie mieszamy trzepaczką.
- Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy po 3-4 łyżki ciasta na każdego gofra.
- Pieczemy około 5 minut, aż gofr się zarumieni i będzie chrupiący.
- Gofry wyjmujemy szpatułką, na każdym układamy kawałek masła, polewamy syropem klonowym i podajemy z ulubionymi owocami (u mnie pokrojone w plasterki kiwi).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz