niedziela, 21 stycznia 2018

TAGLIATELLE W SOSIE CURRY Z PIECZONYM DORSZEM





SKŁADNIKI (dla 3 osób):
  • 200 g polędwicy z dorsza (3 kawałki)
  • przyprawy do dorsza: pieprz cytrynowy, 2 łyżki oliwy
  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml bulionu drobiowego (woda+ kostka rosołowa)
  • przyprawy: łyżeczka curry, szczypta pieprzu cayenne, szczypta pieprzu, sok z połówki cytryny.
  • 2 łyżki oleju rzepakowego z chilli
  • garść posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
  1. Polędwicę z dorsza doprawiamy oliwą i pieprzem cytrynowym, zawijamy w folię i pieczemy 20 minut w 180 st.C.
  2. Makaron gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i odkładamy na bok.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z chilli, dodajemy bulion i serek mascarpone
  4. Kiedy serek się rozpuści doprawiamy curry, pieprzem i sokiem z cytryny. Podsmażamy razem 8 minut.
  5. Dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.
  6. Makaron przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i podajemy z upieczoną polędwiczką z dorsza
Gotowe -zjadamy ze smakiem :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz