SKŁADNIKI (dla 3 osób):
- 200 g polędwicy z dorsza (3 kawałki)
- przyprawy do dorsza: pieprz cytrynowy, 2 łyżki oliwy
- 300 g makaronu tagliatelle
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml bulionu drobiowego (woda+ kostka rosołowa)
- przyprawy: łyżeczka curry, szczypta pieprzu cayenne, szczypta pieprzu, sok z połówki cytryny.
- 2 łyżki oleju rzepakowego z chilli
- garść posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
- Polędwicę z dorsza doprawiamy oliwą i pieprzem cytrynowym, zawijamy w folię i pieczemy 20 minut w 180 st.C.
- Makaron gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i odkładamy na bok.
- Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z chilli, dodajemy bulion i serek mascarpone.
- Kiedy serek się rozpuści doprawiamy curry, pieprzem i sokiem z cytryny. Podsmażamy razem 8 minut.
- Dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.
- Makaron przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i podajemy z upieczoną polędwiczką z dorsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz