SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki miodu (u mnie miod akacjowy)
- 1 szklanka cukru
- 6 jaj
- 10 dag masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki śmietany 30%
- 1 opakowanie przypraw do piernika
- tłuszcz do formy
- polewa czekoladowa (u mnie połączenie czekolady mlecznej i deserowej)
Dodatkowo ulubione bakalie:
- 10 dag skórki pomarańczowej
- 10-15 dag migdałów w płatkach
- 5-10 dag orzechów włoskich
- 5-10 dag owoców kandyzowanych
Moja FORMA DO PIECZENIA to keksówka o wyiarach 35x12x8 cm :)
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę
przesiewamy przez
sito i mieszamy w dużej misce z przyprawą do piernika i masłem.
2. Miód przekładamy
do rondelka i powoli topimy na wolnym ogniu do zrumienienia. Płynny miód zagniatamy w misce z mąką, masłem i przyprawami.
3. Żółtka ubijamy z cukrem przy
pomocy miksera, dodajemy do miski z ciastem razem z 4 łyżkami śmietany i
zagniatamy.
Ubijając żółtka z cukrem warto skorzystać z pomocy plastikowego talerzyka, żeby nie narobić bałaganu tak jak ja :)
#beko #ciastojakzobrazka
4. Z białek ubijamy pianę (pod koniec ubijania usztywniamy pianę 2 łyżkami cukru) i dodajemy do ciasta razem z sodą oczyszczoną, mieszamy delikatnie łyżką.
#beko #ciastojakzobrazka
4. Z białek ubijamy pianę (pod koniec ubijania usztywniamy pianę 2 łyżkami cukru) i dodajemy do ciasta razem z sodą oczyszczoną, mieszamy delikatnie łyżką.
5. Do ciasta dodajmy bakalie i dokładnie
mieszamy.
6. Gotowe
ciasto przekładamy do formy
wysmarowanej tłuszczem (formę napełniamy
do połowy wysokości).
7. Piernik pieczemy 80 minut w 170 st.C. (czas
pieczenia może być różny w zależności od rodzaju piekarnika). Po 15 minutach
pieczenia ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia.
8. Gotowy piernik wyciągamy z piekarnika i kiedy przestygnie polewamy z wierzchu czekoladą i odstawiamy na 20 minut do czasu ścięcia polewy.
-pamiętajcie sprawdzać drewnianym
patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (jeżeli patyczek jest suchy, to jest ok :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz