sobota, 19 sierpnia 2017

KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY Z ANANASEM


SKŁADNIKI (dla 4 osób):
  • 1 pierś kurczaka
  • do kurczaka: sól, pieprz, 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 średnia cebula
  • 1 świeży ananas
  • przyprawy: słodka i ostra papryka w proszku

sos słodko-kwaśny
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki  ketchupu
  • 1 łyżka octu jabłkowego

PRZYGOTOWANIE:
  1. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką i dokładnie mieszamy. Podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego i odstawiamy na bok.
  2. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki, cebulę w piórka, a ananasa w drobną kostkę. 
  3. Łączymy składniki sosu słodko-kwaśnego i dokładnie mieszamy.
  4. Marchewkę, paprykę i cebulę posypujemy paprykami w proszku i podsmażamy.
  5. Dodajemy przygotowany sos słodko-kwaśny.
  6. Dodajemy ananasa. Mieszamy.
  7. Dodajemy kurczaka. Mieszamy i dusimy razem 7 minut.
  8. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie ryż jaśminowy). Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz