SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 150 g makaronu (pełnoziarniste świderki)
- 80 g szynki parmeńskiej
- 15 g sera grana padano
- 1 duży ząbek czosnku
- 10 zielonych szparagów
- 2 łyżki śmietany 18 %
- przyprawy: sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie.
- Czosnek kroimy w plasterki, szynkę w paski, ser ścieramy na tarce o średniej wielkości oczkach.
- Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i kroimy w 4 cm kawałki.
- Czosnek i szparagi podsmażamy 4 minuty na oleju rzepakowym, doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy szynkę parmeńską i smażymy dodatkowe 2 minuty.
- Dodajemy ugotowany makaron, śmietanę i 60 g startego sera. Mieszamy.
- Gotowy makaron przekładamy na talerze i posypujemy resztą grana padano. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz