czwartek, 29 czerwca 2017

MAKARON ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ


SKŁADNIKI (dla 2 osób):
  • 150 g makaronu (pełnoziarniste świderki)
  • 80 g szynki parmeńskiej 
  • 15 g sera  grana padano
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 10 zielonych szparagów
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • przyprawy: sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
  1. Makaron gotujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie.
  2. Czosnek kroimy w plasterki, szynkę w paski, ser ścieramy na tarce o średniej wielkości oczkach.
  3. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i kroimy w 4 cm kawałki.
  4. Czosnek i szparagi podsmażamy 4 minuty na oleju rzepakowym, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Dodajemy szynkę parmeńską i smażymy dodatkowe 2 minuty.
  6. Dodajemy ugotowany makaronśmietanę i 60 g startego sera. Mieszamy.
  7. Gotowy makaron przekładamy na talerze i posypujemy resztą grana padano. Gotowe :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz