- 1 pierś kurczaka
- marynata: 2 łyżki oleju rzepakowego, papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól
- 1 cebula
- 300 ml mleka kokosowego
- 300 g pokrojonej w kostkę dyni mrożonej
- przyprawy: 1 łyżka zielonej pasty curry, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w mieszance papryk i oleju.
- Na patelni podsmażamy cebulę i kurczaka.
- Dodajemy mrożoną dynię, podgrzewamy razem 8 minut.
- Dodajemy mleko kokosowe, przyprawy i całość dusimy 30 minut na małym ogniu.
- Gotowe curry podajemy z ryżem basmanti. Smacznego :)
Do tego dania najlepsza byłaby Przyprawa Curry do Hyderabadi Birjani z takimi składnikami jak: nasiona kolendry, czarny pieprz, kmin, goździki, anyż gwiazdkowy, kardamon, sól, kurkuma, chili, melon, cynamon, suszona śliwka z pestką, kwiat gałki muszkatołowej, suszony imbir, czosnek, mąka kukurydziana, aromat z kwiatu kewra, czarny kminek, kwas cytrynowy, suszone liście mięty, cebula w proszku, szafran.
OdpowiedzUsuńJak pachnie kokosem to już jestem oczarowana :)
OdpowiedzUsuń