Zupa grzybowa
Kapusta z grochem
Pierogi z kapustą i grzybami
Przygotowanie:
1 dzień grzyby 120g zalewam na 4h (lub na noc)
2 dzień 1,6 kg kapusty odsączamy z wody, przelewam woda, drobno szatkuje i wrzucam do garnka.
Zalewam woda, dodaje przyprawy i zioła: łyżeczka cukru, 3 małe liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, płaska łyżeczka pieprzu.
Gotuję godzinę na małym ogniu.
Groch gotuję również godzinę (lepiej w połówkach, nie trzeba namaczac)
Grzyby gotuje (pierogi i zupa grzybowa)
Rano gotuję, po 10 minutach od zagotowania dodaję seler marchewkę, pietruszkę, kostkę rosołowa, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, -gotuję 2 godziny,
Odcedzam- zostają warzywa i grzyby! Które są już miękkie (pierogi)
Uzupełniam wodą po spróbowaniu. Doprawiam rosołkiem grzybowym, sól, pieprz
Zagęszczam mąką z wodą (2 łyżki do 2 łyżek), dodaje 2 łyżki śmietany. Mieszam, doprawiam do smaku, gotuje jeszcze 10 minut.
Później.
500 g kapusty mieszam z ugotowanym grochem, Zasmażka z 4 masła i 4 łyżek mąki (powoli dodawać mąkę do masła i mieszać na gładką iskrząca zasmażkę).
700g kapusty mieszam z poszatkowany mi grzybami, podsmażam na patelni (ewentualnie), doprawiamy vegeta i pieprzem. (Farsz gotowy :D) Dodaje zasmażkę z masła i maki (opcjonalnie)
3 dzień ciasto na pierogi, zawijam i mroż3 :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz