sobota, 27 grudnia 2025

Boże narodzenie- przygotowanie

Zupa grzybowa

Kapusta z grochem

Pierogi z kapustą i grzybami




Przygotowanie:

1 dzień grzyby 120g zalewam na 4h (lub na noc)


2 dzień 1,6 kg kapusty odsączamy z wody, przelewam woda, drobno szatkuje i wrzucam do garnka.

Zalewam woda, dodaje przyprawy i zioła: łyżeczka cukru, 3 małe liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, płaska łyżeczka pieprzu.

Gotuję godzinę na małym ogniu.


Groch gotuję również godzinę (lepiej w połówkach, nie trzeba namaczac)


Grzyby gotuje (pierogi i zupa grzybowa)

Rano gotuję, po 10 minutach od zagotowania dodaję seler marchewkę, pietruszkę, kostkę rosołowa, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, -gotuję 2 godziny,

Odcedzam- zostają warzywa i grzyby! Które są już miękkie (pierogi)

Uzupełniam wodą po spróbowaniu. Doprawiam rosołkiem grzybowym, sól, pieprz

Zagęszczam mąką z wodą (2 łyżki do 2 łyżek), dodaje 2 łyżki śmietany. Mieszam, doprawiam do smaku, gotuje jeszcze 10 minut.


Później.

500 g kapusty mieszam z ugotowanym grochem, Zasmażka z 4 masła i 4 łyżek mąki (powoli dodawać mąkę do masła i mieszać na gładką iskrząca zasmażkę).


700g kapusty mieszam z poszatkowany mi grzybami, podsmażam na patelni (ewentualnie), doprawiamy vegeta i pieprzem. (Farsz gotowy :D) Dodaje zasmażkę z masła i maki (opcjonalnie)


3 dzień ciasto na pierogi, zawijam i mroż3 :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz