środa, 19 listopada 2025

PEROGI Z SEREM


Ciasto (15 pierogów):

  • 250g mąki pszennej
  • 150 ml gorącej wody (75 stopni)
  • pół łyżeczki soli

Farsz:

  • 250g twarogu tłustego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka olejku waniliowego/cukier waniliowy
  • opcjonalnie łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Składniki farszu mieszany.
  2. Mąkę łączymy z wodą i solą, mieszamy łyżką, następnie zagniatamy na gładką masę.
  3. Wałkujemy ciasto i wycinamy kółka, na każde nakładamy łyżkę farszu i sklejamy pieroga.
  4. Gotujemy 4 minuty od wypłynięcia.
  5. Pierogi podajemy ze śmietaną z cukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz