niedziela, 10 stycznia 2016

CZARNY MAKARON Z WĘDZONYMI MAŁŻAMI





SKŁADNIKI:

  • 200 g makaronu spaghetti z sepią
  • małże wędzone w oleju- słoiczek 200 g 
  • sok z połowy cytryny
  • 4 ząbki czosnku- posiekane
  • 1 czerwona papryczka chilli- posiekana
  • 1 mała cebula-posiekana
  • pół puszki krojonych pomidorów
  • 25 sztuk czarnych oliwek- pokrojone w plasterki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (około 10 minut) i odcedzamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju ze słoiczka z małżami i podsmażamy na nim czosnek i chilli.
  3. Po chwili dodajemy wędzone małże i sok z cytryny. Podgrzewamy 3 minuty. 
  4. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czarne oliwki.
  5. Do składników na patelni dorzucamy pomidory z puszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 10 minut na małym ogniu.
  6. Do gotowego sosu dodajemy ugotowany makaron sepia, mieszamy i nakładamy na talerze. Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Wow, rewelacja. Świetne połączenie smaków. Do tego ten czarny makaron wspaniale się prezentuje w całej kompozycji.

    OdpowiedzUsuń