sobota, 17 października 2015

PIKANTNY KREM Z DYNI







Sezon na dynię uważam za oficjalnie rozpoczęty :) 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg dyni
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki masła
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
dodatkowo:
  • prażone pestki dyni
  • szczypiorek

PRZYGOTOWANIE:
  1. Dynię obieramy, pozbawiamy miękkiego środka i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek kroimy w plasterki.
  2. W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy dynię, czosnek, chilli, czerwoną cebulę i podsmażamy. 
  3. Wszystko zalewamy bulionem (doskonale sprawdzi się wrzątek z warzywną kostką rosołową;) i gotujemy 25 minut.
  4. Doprawiamy podanymi przyprawami i blendujemy.
  5. Krem z dyni podajemy posypany szczypiorkiem i prażonymi pestkami dyni. Gotowe !! :)

4 komentarze:

  1. Ja tez juz powoli zaczynam dyniowanie...
    Sympatyczna zupa, bardzo lubie takie jesienne smaki!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Izunia jaka dyniowa uczta. Zawsze mnie zachwyca ten kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa wygląda niezwykle apetycznie :)
    Na jesień idealna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsza jest dynia odmiany Hokkaido dostępna jesienią w handlu.

    OdpowiedzUsuń